1. ročník – ZS

V zimním semestru 1. ročníku Vás čeká dohromady 9 předmětů.

Anatomie

O předmětu: Jednoznačně časově nejnáročnější předmět v tomto semestru, ve kterém se seznámíte s jednotlivými systémy lidského těla. Naučíte se pojmenovat a opravdu detailně popsat jednotlivé struktury probíraných soustav a poznat je i na skutečných preparátech.

Přednášky: Konají se 2x týdně (trvají 1h 40min) v malé posluchárně Pavlovova ústavu a jsou jako ostatně všechny přednášky v prvním ročníku nepovinné. Jednotliví přednášející se v průběhu celého semestru střídají, čímž může pro někoho kolísat kvalita a zároveň užitečnost přednášek. Z toho důvodu se vyplatí si dopředu zjistit, kdo dané téma přednáší. Přednášky nejsou spojeny se všeobecným směrem.

Praktická cvičení: Probíhají 1x týdně (trvají 2h 30 min) v přízemí Procháskova ústavu. Praktika jsou povinná a je nutná 100% účast (dají se po domluvě nahradit s jinou skupinou). V zimním semestru vede praktika pan doktor O. Ten Vás seznámí s jednotlivými systémy lidského těla v tomto pořadí – kostra (trup, horní a dolní končetina), klouby (horní a dolní končetina), svaly (horní a dolní končetina), lebka (společně s průchody cév, nervů + čelistní kloub a žvýkací svaly) a GIT. Na praktická cvičení doporučuji mít s sebou atlas nebo učebnici (usnadní Vám to orientaci).

Zápočet: Podmíněn 100% docházkou na praktických cvičeních (lze po domluvě nahradit s jiným kruhem) a úspěšnými testy (známka C a lepší = 70% a více).

Testy a zkoušení

Znalosti jsou průběžně ověřovány pomocí testů či zkoušení. První zkoušení je až na 4. praktiku, další je pak vždy po 2 týdnech. Součástí některých testů je i pitevna, kde máte za úkol poznat 6 preparátů. Každý preparát je hodnocen 2 body (dohromady tedy 12 bodů). Pitevna tvoří kolem 30% z celkového počtu bodů. Na testy stačí přibližně týden přípravy, dost ale záleží na tom, jak rychle Vám to půjde.

Kosti (ústní zkoušení) – Na kosti máte vyhrazeny první 3 týdny. Je to dostatek času. Vyplatí se dojít si na samostudium kostí, které se koná týden před zkoušením. Můžete si zde vypůjčit libovolnou kost (pokud je zrovna dostupná) a na té si hledat jednotlivé útvary. Ke zkoušení je základem naučit se jednotlivé kosti a popisky k nim. U zkoušení se vyžaduje orientace kosti (pravá, levá a jak je v těle přibližně umístěna) a dále potom rozpoznání jednotlivých kůstek zápěstí, zánártí, článků prstů a obratlů. Nejedná se o náročné zkoušení. 

Klouby (test + pitevna) – Jedná se o kratší učivo. Stěžejní jsou zde styčné plochy, funkce daného kloubu, typ kloubu podle tvaru a počtu styčných ploch, pouzdra a doplňující aparáty (ligamenta, discy,…). Určitě by Vás neměly překvapit otázky na složené pohyby či popis pohybu kolene a různé další pojmy či zvláštnosti, které pan asistent na praktikách zdůrazňuje.

Svaly (test + pitevna) – Svaly už jsou jedna z těžších kapitol. Je třeba se naučit co nejlépe svalovou tabulku (název, začátek, úpon, funkce). Test samotný samozřejmě není složitý, pokud dobře ovládáte tabulku. Samotná pitevna je tak trochu o štěstí ;). U svalů je opět možnost samostudia, které doporučuji i přes velký zájem ostatních studentů navštívit (svalů se holt bojí všichni) a jednotlivé svaly s pomocí ostatních studentů najít a zapamatovat si je.

Lebka (ústní zkoušení) – Jednoznačně nejdůležitější látka za oba semestry anatomie pro studenty zubního lékařství a asi i nejtěžší za zimní semestr. Pan asistent na něj klade velký důraz („Každý milimetr musíte na lebce znát!“) a vyplatí se na něj opravdu dobře připravit. Doporučuji pana asistenta na hodinách poslouchat (nasbíráte zároveň spoustu skvělých hlášek) a vést si zápisky, které jsou hlavním materiálem ke zkoušení společně s Čihákem. Největší důraz se klade na otvory a struktury jimi procházející (hlaváky…). Určitě se snažte ji mít co nejdříve splněnou, dodělávat ji později fakt není sranda. Je to svým způsobem taková první větší zkouška :). 

Gastrointestinální trakt (test) – GIT je svým rozsahem asi nejdelší učivo z celého zimního semestru. Dost to znepříjemňuje fakt, že se u nás psal až v zápočtovém týdnu, kdy toho bylo nad hlavu. Je třeba se naučit anatomickou stavbu daného orgánu (dělení, části,…), zvláštnosti, polohu v těle… A určitě byste u nejdůležitějších struktur měli umět i obrázky. 

Z čeho se připravovat: Jednoznačně nejdůležitějšími zdroji jsou Čihák 1. díl (až do GITu) + 2. díl (jen na GIT). Ostatní učebnice mohou pomoct, ale nedokážu to jednoznačně posoudit. Stačil mi Čihák, svalové tabulky a výpisky na lebku.

Biofyzika

Přednášky: Konají se 1x týdně (trvají 1h 40min) v malé posluchárně u Pavlovova ústavu a jsou nepovinné. Přednáší pan doktor B. Ze začátku se opakuje vybrané středoškolské učivo z fyziky a využití fyzikálních jevů v medicíně. Přibližně v druhé polovině semestru se dozvíte, na jakém principu fungují některé stomatologické technologie (pískování, scaling, rentgen atd.). 

Praktická cvičení: Probíhají 1x týdně (trvají 1h 40min) a vede je pan K., ovšem nedivte se, když se tam objeví pan doktor B., který si rád ověří vaše znalosti z probírané látky ;). Z toho důvodu je třeba si alespoň pročíst, co se bude na prakticích přibližně dít (mám pro to celkem pochopení, přeci jen pracujete s opravdu drahými přístroji, které podle pana K. není tak těžké rozbít). Praktika ale nejsou samozřejmě nikterak složitá. Ze začátku si uděláte úlohy na zopakování středoškolské fyzika (elektřina, mechanika,…) a v druhé polovině semestru se dostanete k praktičtějším záležitostem zaměřeným na stomatologii (pískování, scaling, kompozitní výplň atd.).

Zápočet: Je podmíněn 100% účastí na praktikách (lze nahradit s jinou skupinou), dále pak odevzdanými a schválenými protokoly v elektronické podobě.

Chemie

O předmětu: Tento předmět má za úkol Vás připravit na navazující předmět Biochemii. 

Přednášky: Konají se 1x týdně v 2. patře Procháskova ústavu (trvají 1h 40 min). Přednáší pan docent K. Na přednáškách se dozvíte vše potřebné pro zvládnutí teoretické a ústní části zkoušky. Probírají se vybrané kapitoly ze středoškolské chemie (obecná, anorganika, organika, biochemie). Velký důraz se pak především klade na toxikologii a medicínské využití.

Praktická cvičení: Konají se 1x týdně buď v budovách Chanos vedle Pavlovova ústavu nebo v laboratořích Prochásková ústavu (trvají 2h 30min). Na praktických cvičeních budete plnit úlohy detailně popsané v protokolech. Oba asistenti i paní laborantka jsou velmi ochotní a opravdu příjemní lidé, moc rádi Vám pomohou. Praktika jsou poměrně vyčerpávající, ale čas na nich utíká velmi rychle.

Zápočet: Je nutná 100% účast na praktikách, mít odevzdané a schválené všechny protokoly, mít napsaný velký zápočtový test přibližně na 66% (názvosloví, výpočty, odměrná analýza, pH, pufry a teorie z praktik) a dále je třeba splnit praktickou zkoušku (úlohy z praktik provedené na vlastní pěst bez návodu). I přes snahu zachovat určitou objektivitu a neutralitu musím přiznat, že tento zápočet je zbytečně přehnaný a byli lidé, kterým komplikoval život. Na test by mohlo stačit něco kolem týdne, na praktickou část potom 2-3 dny.

Informatika v zubním lékařství

O předmětu: V tomto předmětu se dozvíte o základní obsluze systému Moodle, který využívá poměrně dost ústavů k usnadnění výuky. V Moodlu máte bodované úkoly, testy a přednášky týkající se Wordu, Excelu a dalších jednoduchých záležitostí.

Praktická cvičení: Probíhají co 2 týdny, avšak povinná jsou dohromady 4 praktika. Potom jsou 2 nepovinná, kde je Vaše účast odměněna 5 body za dané praktikum. Během praktik je dostatek času na plnění moodlovských povinností, abyste pak nemuseli nic dělat doma. Účast na nepovinných praktikách doporučuji, je lepší si to tam odsedět, než si pak kazit svůj volný čas děláním věcí do informatiky.

Zápočet: Účast na povinných praktikách, nasbíráno minimálně 50 bodů (budete ale zkoušeni ve zkouškovém období) anebo 90 bodů + odevzdaný úkol z Wordu a test z Excelu s bodovým ziskem alespoň 20. Dohromady můžete nasbírat asi 130 bodů.

Latina

O předmětu: Latina je první cizí jazyk, který Vás v tomto semestru (popř. dalším) čeká. Máte na výběr mezi latinou A a latinou B. Latina A postupuje o něco rychleji, ovšem výstup z tohoto předmětu je pro obě varianty předmětu stejný.

Praktická cvičení: Probíhají v Šafránkově pavilonu 1x týdně (trvají 1 hodinu 40 minut). Na latině se učíte podle skript, ve kterých plníte různá cvičení buď na hodině nebo jako domácí úkol. Zásadní je zde slovní zásoba, gramatika není nijak zvlášť náročná.

Zápočet: Docházka na hodinách a splněné zápočtové testy.

Preklinické zubní lékařství

O předmětu: Jediný zubařský předmět v prváku. Zásadní je se seznámit co nejdetailněji se zuby a doplňujícími aparáty. Dále pak i s postupem při ošetření zubního kazu.

Přednášky: Konají se 1x týdně (trvají 1h 40 min) v posluchárně stomatologické kliniky ve FN (8. patro, vchod F, který je to blízko od hlavního parkoviště). Přednáší paní doktorka H. Ze začátku se velmi rychle seznámíte se samotným oborem a jeho náplní, pak pokračujete anatomií dutiny ústní, morfologií jednotlivých zubů, histologickou stavbou zubu a parodontem (z těchto témat je první test). Poté se pokračuje úvodem do konzervačního (záchovného) zubního lékařství, které se zabývá ošetřením zubního kazu a náhradou tvrdých zubních tkání. Probírají se jednotlivé nástroje, postup při preparaci kavit (vyvrtané díry) a jejich klasifikace, výplně a podložkové materiály (z těchto témat je potom druhý test). 

Praktická cvičení: Probíhají 1x týdně (trvají 2h 30 min) ve FN ve fantomové učebně stomatologické kliniky (8. patro, vchod F). Na praktických cvičeních si lehce zopakujete učivo probírané na přednášce, ale zásadní je zde manuální činnost. První 3 praktika strávíte kreslením zubů horního i dolního úseku z různých pohledů. Poté se seznámíte s fantomy, na kterých si budete dělat až do konce semestru preparace kavit dle jednotlivých tříd a jejich následné vyplnění. Nejprve pracujete s amalgámem, ale později se dostanete i k SiC či kompozitním výplním.

Zápočet: Je třeba mít 100% docházku na praktikách (a uznané všechny výkony), odevzdat a mít schválené nákresy zubů. V neposlední řadě musíte mít z testů a modelace známku lepší než D (hranice úspěšnosti je myslím 75% a u modelace prostě uvidíte :)). Na testy by měly stačit asi 2-4 dny přípravy.

Tělesná výchova

O předmětu: V prvním semestru Vás čeká plavání.

Praktická cvičení: Probíhají jednou týdně a trvají 1 hodinu v bazénu na Slovanech (zastávka tramvaje číslo 2 – Bazén Slovany). Na jednotlivých hodinách panuje uvolněná atmosféra oproti třeba střední škole a po splnění povinností se dají dělat i jiné věci než jen plavat :). Praktická cvičení jsou povinná a je povolena jen jedna neomluvená absence, zbytek je třeba doložit razítkem od lékaře.

Zápočet: Je podmíněn aktivní docházkou.

Základy první pomoci

O předmětu: V základech první pomoci se seznámíte s tím, jak postupovat při resuscitaci v různých situacích, které Vás mohou ve Vašem životě náhle potkat. Ruku na srdce, jako budoucí lékaři bychom měli být schopni poskytnout rychle a správně KPR…

Přednášky: Konají se 1x týdně ve FN Lochotín přibližně do půlky listopadu. Dozvíte se zde vše potřebné pro zápočtový test tak, abyste byli schopni zodpovědět i ony známé sporné otázky vyskytující se v zápočtovém testu.

Praktická cvičení: Probíhají celkem 3x za semestr (trvají 2 hodiny) ve FN Lochotín (vchod H). Dozvíte se, jak správně provést KPR na dětech i dospělých a dále pak i jak postupovat s první pomocí v některých specifičtějších situacích. Nejedná se o vyčerpávající nebo nudné hodiny.

Zápočet: Zápočtový test z první pomoci se píše v první polovině prosince na děkanátu v počítačové učebně. Na test existuje něco jako VO, které by měly stačit, ale není na škodu si proletět těch pár stránek prezentací z přednášek. Otázky jsou ABCD a více odpovědí může být správně. U testu je třeba mít alespoň 27 bodů ze 40, abyste uspěli, ale opravdu neznám nikoho, kdo by jej opakoval. Na přípravu stačí 1 den.

Cizí jazyk

O předmětu: Naše fakulta klade poměrně velký důraz na výuku cizích jazyků. Máte poměrně široký výběr (ovšem je třeba, aby byl daný jazyk otevřen). 


Vím, že některé předměty jsou popsány o něco detailněji než druhé, ale stejně doufám, že budoucí prvačky (…a prváci…) ocení tento článek, který mi zabral dobré 2 týdny. Čas na přípravu berte hodně s rezervou, každý se učíme úplně jinou rychlostí. Jinak vřele doporučuji navštívit tento Instagram

https://www.instagram.com/zubarinkyzlfp/

(autorky doufám odpustí, že to sem zveřejňuji bez svolení, ale nedalo se odolat :))

(holky, nechcete si ten blog nechat :p?)

Dozvíte se tam i něco o zkoušce z Chemie, dokud nezveřejním článek o zkouškách v zimním semestru. Ten je sice už nějakou dobu napsaný, ale pak mi došlo, že nemá smysl ho sem dávat, dokud tu není nic o samotném průběhu semestru ;).

A samozřejmě pro všechny, kteří se chystají na maturitu a přijímačky

.

.

.

Bez názvu.png

Napsat komentář