1. ročník – Zkouškové LS

Tímto článkem je zakončena série prvák. . Je zde nespočet možných strategií. Můžete se soustředit jenom na anatomii a jazyky nechat až na potom anebo se nejdříve zbavit jazyků a potom až makat na anatomii.

Vezmeme to zase abecedně, takže (ne)právem obávanou anatomií.


Anatomie

Jak již jednou psala BezKofeinu „Anatomie, je prostě anatomie“. Je to opravdu velice obsáhlá zkouška a nebýt toho, že většinu učiva máte již „naučenou“ díky testům, tak by podle mě trvalo nejméně 2 měsíce, než by se ji člověk naučil od nuly. I tak počítejte s přibližně 3 týdny přípravy ;). Termíny jsou poslední týden v květnu a pak celý červen. Dále pak až na konci srpna a 2 termíny v září.

Test

Jako první Vás čeká PC test na děkanátu, na který existují vytažené otázky. Musím říct, že hodně jich zasahuje dost do detailů a někdy to jsou poměrně jednoduché věci. Někdy mi naopak přišlo, že to je dost sporný a nepomohlo tomu ani to, že se v tzv správných odpovědích vyskytovaly chyby. Není na škodu na to kouknout, ale není to vyloženě spásonosné. Jinak nevím o nikom, kdo by měl s testem problémy. Je to asi nejlehčí část.

Test vylosuje 25 otázek, u každé jsou 1-4 správné odpovědi. Pokud nevíte, zakroužkujte všechno, ať máte alespoň nějaké dílčí body. Nevím, kolik procent vytažených jsem měl, ale měl jsem pocit, že tam byly otázky, které mi byly povědomé, avšak objevily se i ty, které mi nic neříkaly. Nicméně mě svou obtížnosti nějak nezaskočily, spíše naopak. Musíte získat více než 69,5 bodů myslím. Pokud máte mezi 65-69 body, tak můžete na test hned další týden, a když máte méně než 64, tak můžete na test až za 2 týdny. Většina lidí dosahovala výsledků hodně nad 70…

Po úspěšném testu se dostavíte na pitevnu, kde Vám sdělí, v jaký čas půjdete.

Pitevna

Další část, která už je poměrně nepříjemná v tom, že při neúspěchu ztrácíte termín. Máte zde za úkol poznat alespoň 8 z 12 preparátů. Ovšem pokud máte 7 správně, tak máte pořád možnost se opravit. Může zde být opravdu cokoli. Útvary na kostech, klouby, svaly, srdce, řezy mozkem, útvary na orgánech (játra, střeva, plíce), cévy, nervy. Někde se dají sehnat vytažené struktury, ty doporučuji taky projet. Pokud uspějete, tak Vám zkoušející na pitevně sdělí, kdy půjdete na ústní.

Ústní

Vyvrcholení Vaší celoroční snahy je zakončeno ústním zkoušením. Zde si vylosujete jednu z malých obálek, ve kterých jsou 3 kartičky s otázkami. Vždy tam je 1 z CNS nebo PNS, potom 1 z orgánovek a 1 z lokomočního aparátu (ale může se stát, že tam místo otázky na lokomočko budete mít další otázku na orgánovku). Dám příklad třeba dvou mnou vymyšlených tripletů pro představu: Mozkový kmen, Hrtan, Svaly paže; N. facialis, Vývoj a obecná stavba GIT, A. carotis interna. Pokud si vytáhnete PNS, tak moc nejásejte, určitě pár otázek na centrál padne.

Potom si napíšete přípravu a jakmile budete připravení, tak jdete na ústní. Může Vás zkoušet buď pan doktor O., pan docent F. anebo paní doktorka E. Myslím, že nikdo neměl s nikým větší problémy, takže bych řekl, že je jedno ke komu jdete. Já proti svému zkoušejícímu nemůžu říct ani jedno křivé slovo. Vždy začněte nějak obecně a potom zkuste vyplivnout úplně všechno z Čiháka, na co si vzpomenete. Ale nalijme si čistého vína, celá ta zkouška je taky trochu o tom mít z prdele kliku, takže se nenechte odradit :).

 

Co se týče přípravy, tak nemá smysl tisknout nějaké vypracované otázky. Zkrátka vemte Čiháky a učte se to z nich. Na svaly nejsou špatné tabulky z Moodlu a na centrální nervový systém potom určitě umět přednášky a doplnit to třeba skripty Minimum k CNS nebo čímkoli, co Vám na cns sedne (já třeba minimum nemohl po 3 dnech ani vidět, ale nic lepšího po ruce nebylo).

Celé se to dá naučit a zopakovat za 3 týdny.


Cizí jazyk

Asi nejjednodušší zkouška za oba semestry. Není se zde čeho bát. Je zde možnost předtermínu.


Latina

Poměrně jednoduchá zkouška, i když pořád decentně obsáhlá (ono 2000 slovíček je pořád 2000 slovíček), určitě více než Biofyzika ale méně než Chemie. Na přípravu tak 2-4 dny v závislosti na tom, jak moc jste se latině věnovali přes semestr. Je zde možnost předtermínu.

Test

Jako první se píše test. Určitě Vám bude zaslána ukázka zkouškového testu, abyste věděli, jaká cvičení máte očekávat. Ve výsledku je to ale celé jen o překladu slovních spojení, skloňovaní a řeckých základech.

Ústní

Na ústní překládáte jednoduchá slovní spojení i z anatomického názvosloví a jste samozřejmě zkoušení i ze slovíček jako takových. Není to nic náročného.


Slib jsem dodržel, prvák tu tedy je (více než hodinu před uzavírkou!) a mně nezbývá nic jinýho než Vám popřát, abyste vstoupili do novýho semestru správnou nohou a nenechte se NIČÍM odradit a NIČÍM zbytečně vystrašit. Prvák byl opravdu hodně náročný, ale zároveň zažijete spoustu skvělých věcí a poznáte spoustu skvělých lidí. No a já jdu od zítřka válčit s nelítostným druhákem, přátelé.

 

 

 

Napsat komentář